Whiskybar

U kunt gewoon binnenlopen en vanaf de kaart een drankje kiezen. Dat kan een proeverijtje van 3 of 4 glaasjes zijn of een enkel glas. Zie de tab Menukaart voor een indicatie van de mogelijkheden en prijzen. Reserveren is gewenst i.v.m. de coronamaatregelen en om zeker te zijn van een tafeltje. Er is geen minimale groepsgrootte voor een proeverij vanaf de menukaart. Alleen of met meerderen; iedereen is welkom bij ons!

Op ons menu vindt u een ruime keuze aan whisky en gin(-tonic) van over de hele wereld. Uiteraard mogen andere distillaten niet ontbreken in een distillatenlounge. Op dit moment hebben wij zo'n 300 whisky's, 100 gins en ruim 100 overige distillaten in onze collectie. Op de menukaart hebben we overigens ook een klein assortiment bier, wijn, fris, warme dranken en non-alcoholisch.

Distillatie is een proces waarbij verdampte alcohol condenseert en weer opgevangen wordt. Daarom is het alcoholpercentage zo hoog, zeker als er twee tot zelfs drie keer gedistilleerd wordt. Voor elke distillaat geldt dan ook: het basisproces is steeds hetzelfde. Het is de grondstof (graan, tarwe, gerst, wijn, wijnresiduen, aardappel etc.) en de rijping op het vat die smaak, kleur en diepgang geven aan de drank.

WHISKY OF WHISKEY OF BOURBON?

Hoe kan het dat u de ene keer whisky leest en de andere keer whiskey? Beide zijn correct! Whiskey met 'e' is typisch Iers en Amerikaans. De Schotten en de rest van de wereld schrijven whisky zonder 'e'. Bourbon daarentegen is een distillaat op basis van mais en hoeft maar 2 jaar te rijpen i.p.v. 3. Bourbon is een typisch Amerikaans distillaat.

GIN, GENEVER EN JENEVER

Genever is een eeuwenoud Hollands product, gedistilleerd van moutwijn, met de jeneverbes als belangrijkste ingrediënt. Deze bessensoort werd meegestookt met het distillaat, enerzijds om de smaak te verbreden, anderzijds vanwege vermeende geneeskrachtige eigenschappen van de bes. Van oorsprong werd genever - zoals zoveel sterke dranken - vooral gedronken als medicijn.

Toen Willem III van Oranje (1650-1702) de scepter zwaaide over Engeland, werd genever ook daar populair. Engelse distillateurs probeerden de sterkedrank na te maken, maar misten de juiste receptuur. Daarom ontwikkelden ze hun eigen versie van genever, die bekend werd onder de naam gin. Zij voegden onder andere citroen toe.

Gin stamt eigenlijk rechtstreeks af van de jenever en is een distillaat van vergist graanbeslag. Door de toevoeging van jeneverbessen krijgt de drank haar specifieke smaak. Gin wordt zelden puur gedronken, hooguit de varianten die enige tijd op vat hebben gelegen. Het vat haalt namelijk wat van de scherpte van de jeneverbes weg.

OVERIGE DISTILLATEN

Wij zetten met onze lounge letterlijk andere distillaten op de kaart die beslist de moeite waard zijn. In ons assortiment vindt u onder meer enkele series Italiaanse grappa van verschillende rijping, vodka van Poolse en Russische huizen, Franse distillaten uit de streken Cognac en Armagnac en ook een dappere absint en een stoere rum ontbreken niet. Korenwijn, Bierbrand, Oude en Jonge Jenever, Genever, Mezcal, Tequila; volgens ons is de menukaart vrij compleet. Nieuwsgierig geworden? Loop even binnen om onze menukaart te bekijken. En blijf dan meteen om een drankje te doen in onze comfortabele lounge!

...
...
...
...